Välkomna på spotlovskul!!
Fredagen den 23/2 har vi öppen gård på Stora Luggavi Gård mllan kl 11-15.

Anmäl här i kommentarerna, via evenemanget på facebook eller maila info@lillavasby.se
om ni kommer och skriv gärna antal personer.

Hos oss får ni hälsa på hos kossorna och deras söta kalvar, hoppa i halmen och provsitta maskiner.
På plats finns också några får med lamm och angoragetterna Simon och Birgit.
Föreningen Kräcklingebydgens vänner står för korv och fikaförsäljning under dagen.

Kl 11:15 matas flasklammet Leonora.

Rebecca från Sveriges Mästerkock gästar oss mellan kl 12-14.

Kylbilen står framrullad med fint närproducerat kött till försäljning

    (eller ska man kanske skriva HÄRproducerat). Betalning sker med kort eller swish!


Kl 14:45 är det åter dags för flasklammet Leonora att få lite mat.


Att tänka på inför besöket:
På grund av smittorisk...
Får INGA andra djur följa med till gården!

Har du vistas utomlands måste det gå minst 2 dagar innan ni får komma till oss.

Ha rena kläder och skor på dig, samt tvätta händerna både före och efter besöket, för att inte sprida smittor.


-Vi önskar er varmt välkomna till en mysig dag hos oss !
 

Läs hela inlägget »

Hejsan!
Vad kul att vi fått så många nya följare på både instagram och vår face book-sida!

Tänkte det kunde vara kul att presentera oss lite för er...
Vi heter Arvid och Ida Andersson och bor på Lilla Väsby Gård i Kräcklinge. Arvid är 5:e generationen här och har drivit gården sedan 2011. Här bedrivs växtodling, lamm och nötköttsproduktion.

I slutet av hösten 2017 fick vi erbjudande om att börja arrendera vår granngård Luggavi
och fick köpa alla deras fina kor.
Vi insåg på en gång att en sån här chans får man bara en gång i livet,
så vi bestämde oss ganska snart för att vi skulle köra på och testa .

Den 1/12-2017 tog vi över stafettpinnen.
Vi känner oss otroligt glada över att just vi fick förtroendet att driva detta vidare...
-Tusen tack Per-Anders m. familj❤!


För djurens del hoppas vi att det inte kommer bli så stor skillnad. Våra egna kor får flytta till en ny fin vinterbostad och Luggavi-korna fick ny matte och husse. Men förövrigt hoppas vi de känner som förut.
För oss är det viktigt att de har det bra och vi kommer sköta om dem med värme, kärlek och respekt. Vi skall göra allt vi kan för att förvalta både de nya korna och de fina byggnaderna på allra bästa sätt ❤.
Det här känns som ett steg i rätt riktning för att kunna utveckla gården!

För er kunder tror vi inte heller att det kommer bli så stor skillnad. Luggaviköttet kommer att säljas precis som vanligt på Ica Maxi i Kumla och vid universitetet i Örebro. Och ni kommer även i fortsättningen kunna köpa kött från oss direkt från gården . Skillnaden blir att vi nu kommer kunna sälja lite mer året runt .
Är ni intresserade av det så är ni välkomna med er beställning. Gå in under fliken köttlådor här hemsidan.
 

Vi kan även passa på att tala om att datum för sportlovsaktiviten då vi har öppet hus i ladugården är satt till fredagen den 23:e februari, så håll utkik efter inbjudan !

/Ida & Arvid

 

Läs hela inlägget »


Ett händelserikt år börjar nu gå mot sitt slut, men vi ser med spänning fram emot det nya!
 

Vi är så glada att fler och fler kunder för varje år hittar hit och är intresserade av vårt närproducerade kött!!
Vi vill TACKA alla er som handlat av oss under det gångna året!
Det är tack vare er kunder vi kan ha våra fina djur och arbeta med det vi brinner för.

 

Debatten om att äta kött eller inte har varit het de senaste åren...
Vi tycker det är jättebra att fler och fler blir mer och mer medvetna om vad man faktiskt stoppar i sig!

Vi tror det är bra att minska köttkonsumtionen... MEN att det viktigaste är att VÄLJA BRA KÖTT när man vill äta det!
Välj SVENSKT, gärna NÄRPRODUCERAT och varför inte direkt FRÅN BONDEN?

Vi på Lilla Väsby vill gärna sälja allt vårt kött direkt till konsumenterna.

Våra djur bidrar både till biologisk mångfald och öppna vackra landskap. Dessutom bidrar de till att många människor får bra mat på bordet. Vi hoppas att ni liksom vi känner att ni kan njuta av vårt kött med gott samvete, eftersom dessa djur levt ett riktigt bra liv.

För oss är det självklart att djuren ska få leva ett naturligt liv. Alla våra djur får gå ute tillsammans och beta i stora hagar, så länge det bara är möjligt under året.
När vintern kommer får de njuta av att vara inne i stallet och bli serverade gräset som vi skördade hemma på gården sommaren innan. Efter maten kan de sen gosa ner sig i halmen, ligga där i lugn och ro för att idissla och ta en siesta.


Snart drar lammnings och kalvningssäsongen igång på riktigt. Tycker ni det är kul att få se bilder på våra sötnosar och se vad som händer på gården får ni gärna följa oss via vår Facebooksida, sök på Lilla Väsby, ni kan även följa vårt istagramkonto lillavasby. Redan nu kan vi avslöja att det kommer att annordnas både Sportlovsaktivitet och i vår/början av sommaren picknick i fårhagen. Mer information kommer...så håll utkik!!


Vi på Lilla Väsby önskar er alla ett fint slut på det här året och hoppas att ni får ett helt fantastiskt 2018!!

/ Ida m. familj och alla fyrbenta vänner
 

Läs hela inlägget »
Bilden är lånad från stora luggavis hemsida.
Bilden är lånad från stora luggavis hemsida.

Idag började ett nytt spännande kapittel i vårt liv.

Vi har nog inte själva riktigt förstått det än...
...känns som att man behöver nypa sig i armen både en och två gånger för att inse att det faktiskt är verklighet :).


År 2011 när Arvid tog över gården bestämde vi oss för att behålla 6 kor. Tanken var då att ha en liten hobbybesättning för att vi själva ville slippa gå till affären och köpa kött.
Vi förstod ganska snart att det var fler än vi som kände så. Vi insåg att intresset av att få köpa kött direkt från bonden var ganska stort, därför bestämde vi oss för att prova att sälja köttlådor.

Allt eftersom efterfrågan har ökat på våra köttlådor så har vi låtit koflocken växa i samma takt. Fram tills idag har de ökat till nästan 40kor och vi förser nu närmare 100 familjer med närproducerat kött från våra kor och får, som levt ett gott och naturligt liv här på Lilla Väsby.
Vi är så himla glada och tacksamma över alla er som tycker att vi gör ett bra jobb och över att ni vill handla från vår gård. Nu hoppas vi att ni vill vara med på vår fortsatta resa...


För några veckor sedan fick vi ett erbjudande om att börja arrendera Stora Luggavi gård
 och köpa deras besättning på 55kor 2 avelstjurar + ungdjur. Större delen av besättningen består av den franska rasen Blonde d´Aquitaine.

Vi insåg på en gång att en sån här chans får man bara en gång i livet, så vi bestämde oss ganska snart för att vi skulle köra på och testa.

Många känner till Stora Luggavi Gård  eftersom deras kött säljs i butik. Köttet har sålts hos ICA Maxi Kumla sedan år 1999 och sedan 2014 hos Ica Maxi Universitetet Örebro.
Varumärket Luggavi Gård står för ett lokalt producerat, högklassigt kvalitetskött . Djuren som köttet kommer ifrån är uppfödda på Stora Luggavi Gård och Träda Gård utanför Fjugesta.

Vill ni läsa mer om gården kan ni göra det på deras hemsida www.luggavi.se.


Vi ser med spänning fram emot att gå in i detta projekt. Det är en möjlighet för oss att utveckla företaget till det vi vill och framförallt blir det en möjlighet för mig att kunna börja jobba hemma på gården fullt ut.

Vi känner oss otroligt glada över att just vi får förtroendet att driva detta vidare...Tack Per-Anders!
Vi skall försöka att förvalta både djuren och de fina byggnaderna till dem på allra bästa sätt.


Vi är väl medvetna om att det kommer ta ett tag att komma in i allt.
Nya rutiner skall skapas, vi skall lära oss att köra nya maskiner och en helt ny besättning
av en helt främmande ras skall vi nu lära känna.
 
En del tycker nog att vi är lite smått galna som ger oss in i detta projekt.
Men vi tycker det känns otroligt spännande och roligt!
Vi tänker att man ångrar ju faktiskt bara de chanser som man aldrig tar...


Är det någon av er som är intresserad av att köpa kött framöver från djur som vi garanterar har haft ett riktigt bra liv, så är ni varmt välkomna att höra av er.

/Ida

Läs hela inlägget »

Vill du KÖPA fint KÖTT direkt från bonden??
Nu har har duchansen :)!

Vi har precis fått hem en leverans med detaljer samt färs från en av våra charolaiskvigor.
Här kommer prislistan med tips på vad du tillagar av de olika detaljerna:


Grytkött 115kr/kg
Bäst till olika slags grytor och långkok.

Högrev 125kr/kg
Här har vi den riktiga långkoksbiten som passar såväl till olika slags grytor som till pulled beef.
Eller varför inte mala den hemma på plats, om du har en köttkvarn och gör högrevsburgare av nymalen färs.


Bog 135kr/kg -Biten som är bra till mycket.
Ex grytstek, långkok, strimla mm. Ibland lämnar vi in den tillsammans med rullen och får den rökt.
Supergott smörgåspålägg.

Ytterlår 135kr/kg -Vår allt i allobit!
Strimla den tunt och göra biffstroganoff, wooka eller gör egen kebab av den.
Pulled pork fast på nöt funkar också, lika väl som en gryta.

Fransyska 145kr/kg -Söndagssteken!
Steks hel i stekgryta eller ugn. Vi själva brukar köra till ca 70-75grader.
Om det är grillsäsong så kan denna bit mycket väl råka bli grillskivor hos oss :)

Rulle 145kr/kg
Denna bit lämnar vi själva alltid in till Robertson´s charkuteri på rökning.
Blir underbart gott smörgåspålägg, funkar också som kallskuret.

Innanlår/Lövbiff 195kr/kg
Skiva lövtunt och stek sabbt på båda sidor. alternativt gör lövbiffsrullader.

Rostbiff 195kr/kg -Lättast att tillaga!
Krydda köttbiten runt om med ex svartpepper och salt. Sätt ugnen på 125grader,
sätt in köttbiten i en glasform, stek till den temp du själv vill ha på rostbiff.
Skiva upp tunt och ät som kallskuret, funkar också bra som smörgåspålägg.


Rostasfilé 345kr/kg -Lyxiga delen av Rostbiffen.
Tillaga som rostbiff eller varför inte skiva och grilla.

Entrecote 325kr/kg -Perfekt grillkött!
Steks eller grillas i skivor. Fördelen är att det finns insprängt fett som ger lite extra smak.

Ryggbiff 325kr/kg -Vår favorit!
Steks eller grillas hel eller i skivor till fredagsmyset eller som bjudrätt med något riktigt smarrigt till.

Oxfilé - SLUTSÅLD denna leverans.

Nötfärs 105kr/kg

-Gör din beställning här eller via 0739944012.

Sen är ni välkomna hit till gården idag fredag eller imorgon lördag för att hämta ut ditt närproducerade
"Lilla Väsby-kött"!
(Det finns begränsat antal detaljer samt färs, så det är först till kvarn som gäller)
 

Läs hela inlägget »



 
Nu är det snart dags för den årliga picknicken i vår fårhage, som samarrangeras med föreningen här i byn...

Söndagen den 14/5 träffas vi kl 14:00 vid Höjens Gård i Kräcklinge
där vi parkerar bilarna.
Därifrån tar vi oss vidare till fots (ca 900m).
Vi går en tipspromenad längs den vackra slingriga skogsvägen.
Sen slår vi oss slutligen ned på en idyllisk plats i fårhagen,
där man även kommer kunna spana in kossorna och deras söta kalvar på behörigt avstånd.

Packa picknickkorgen med det ni vill äta och dricka, tag med egen penna och något att sitta på.
Man tar sig fram skapligt med såväl barnvagn som rullator.
Ett närproducerat pris utlovas till vinnaren/vinnarna av tipspromenaden!

Kostnad: Gratis för medlemmar i Kräcklingebygdens vänner.
Övriga 30kr/person (gärna jämna pengar)
annars går det även bra att swisha.

Arrangeras av: Kräcklingebygdens Vänner.
För mer info maila info@lillavasby.se

Vi önskar er varmt välkomna!


 

Läs hela inlägget »

Vi är med i tävlingen :)!

Nu behöver vi er hjälp!

Vi är med och tävlar tillsammans med 66 andra gårdar i Landshypoteks tävling
och vi skulle bli så glada om ni ville rösta på oss.
Klicka på länken www.landshypotek.se/dinmojlighet och leta på oss:

Lilla Väsby -En liten gård på Närkeslätten.

Gå in på vårt inlägg och tryck på hjärtatför att ge oss just din röst.
Tusen tack till er som redan röstat!!

Många Kramar från oss.


Såhär ser vårt tävlingsbidrags inlägg ut:

Lilla Väsby är en liten gård på Närkeslätten
som nu drivs i 5:e generationen.
Vi vill ta vara på ALLT gården har att ge, därför försöker vi utveckla företaget och skapa fler arbetstillfällen.
Vi bedriver växtodling och en småskalig lamm och nötköttsproduktion. Grundtanken är att föda upp djuren under naturliga förhållanden där de sköts med värme och kärlek. I sin tur bidrar de till biologisk mångfald och öppna vackra landskap.
Vi vill tillgodose konsumenternas önskemål att få komma ut på landet och handla kött direkt från bonden. Efterfrågan på vårt närproducerade kött har varit större än vi någonsin kunnat ana. Därför investerade vi förra året i ett nytt lösdriftstall.
Vi har gått från 6 kor på hobbynivå till 37 kor och idag förser vi ca 80 familjer med lamm och kalvkött från vår gård.
Vi erbjuder våra kunder gårdsbesök och anordnar "Picknick i fårhagen".
Framtidsplanerna är många och näst på tur står en egen gårdsbutik.
-Vi är det lilla lantbruksföretaget med stora drömmar, som tror på en ljus framtid för landsbygden.
Läs hela inlägget »

Idag var dagen då det äntligen var dags för ett gäng nya pullor att flytta in här på gården igen.
 

Det har varit himla tomt med bara mina två små Benbefjädrade Urdvärgar och tanken om en ny grupp höns har funnits ett tag. När sen grannen kom och frågade om jag hade plats för lite hönor (då hon hade för många) så började det lilla fröt som redan var planterat att gro.
 

Vi var och kollade på dem förra lördagen,
så denna vecka har gått åt till en del förberedelser för att de skulle kunna få flytta hit☺.
Vi har pysslat med "husflytt", byggt inredning i hönshuset, byggt ny hönsgård och målat.
 

Vi satsar nu på en grupp större höns på 12 djur, 6 av dem är hönor på lite drygt 1 år och 6 av dem kycklingar från i år, troligtvis 2 hönor och 4 tuppar. De är blandraser mellan Brahma,Orpington, Faverolle och lite annat.
 

Min förhoppning med dessa hönor är att de skall förse oss med underbart goda och färska frukostägg varje dag .

Jag tänker även att de kan hjälpa mig att sprätta rent från ogräs på en del ställen, framförallt i trädgårdslandet på hösten och våren, när det ändå inte odlas något där och samtidigt passa på att gödsla åt mig .

Det skulle vara himla mysigt att kläcka fram en omgång kycklingar per år om det är någon höna som är sugen på att ruva. Då tänker jag att vi kanske också kommer att få tillgång till lite eget kött om det blir för mycket tuppar ibland.


Nu idag har de som sagt flyttat hit.
Jag säger välkomna hem raringar, hoppas ni skall trivas här hos oss på Lilla Väsby!!
 

Och till er som läser bloggen vill jag passa på att önska er en riktigt härlig Nationaldag.
KRAMAR Ida
 

Läs hela inlägget »


Söndagen den 22/5 är det Picknickens dag!
Detta firar vi på Lilla Väsby med att låta byns förening Kräcklingebygdens Vänner
bjuda in till en härlig eftermiddag i vår fårhage.

Här kommer inbjudan:

   
Vi träffas kl 15:00 vid Höjens Gård i Kräcklinge där vi parkerar bilarna.
Därifrån tar vi oss vidare till fots (ca 900m). Vi går en tipspromenad längs den vackra slingriga skogsvägen.
Sen slår vi oss slutligen ned på en idyllisk plats hos fåren i hagen, där man även kommer kunna spana in
kossorna och deras söta kalvar på behörigt avstånd.


Packa picknickkorgen med det ni vill äta och dricka,
tag gärna med egen penna och något att sitta på.
Man tar sig fram skapligt med såväl barnvagn som rullator.

Ett fint pris utlovas till vinnaren/vinnarna av tipspromenaden!

Kostnad:
Gratis för medlemmar i Kräcklingebygdens vänner.
Övriga 20kr/person (gärna jämna pengar) annars går det även bra att swisha.
Arrangeras av: Kräcklingebygdens Vänner.

För mer info maila info@lillavasby.se
 
Vi önskar er varmt välkomna!

 

Läs hela inlägget »

Idag är en sån dag...

Egentligen är det en helt fantastisk dag!!
Solen skiner, fåglarna kvittrar och himlen är alldeles blå.
Den allra bästa tiden på året är utan tvekan den som är just nu. Allt är så vackert, det grönskar och börjar blomma överallt och man njuter i fulla drag av värmen och ljuset som återvänt.
 

Njuter, det gör också djuren i hagen. Det ser så skönt ut när de ligger där tillsammans hela flocken och idisslar efter morgonens betesstund. Det är så otroligt rogivande att bara stå där och se och lyssna på dem.

Min önskan är bara att två till av de som idag går till slakt också fick ligga här ute i hagen och njuta av morgonsolens ljuva strålar och det goda gräset.

Dessa två, en äldre dam som fött många fina kalvar och en yngre tjej som bara fött en enda kalv förut får nu sluta sina dagar här på gården. Anledningen är att det inte är ekonomiskt försvarbart att ha dem kvar :(.
Den ena har inte fått någon kalv på två år nu och den andra inte på ett år.
Här på gården får alla minst en andra chans och vissa flera, men mer än så går inte, då detta är det vi faktiskt skall leva på. Vi har gjort vad vi kunnat i form av både en första och en andra chans, men när veterinären var här och dräktighetsundersökte visade det sig att det TYVÄRR inte fanns några kalvar i magen på någon av dem denna gång heller :(.

 

Nu sitter jag här med en tyngd känsla och några tårar som rullar lätt ner för kinden. Jag inser att jag nog aldrig någonsin kommer att kunna lära mig detta. Det kommer göra lika ont varje gång!
 

Men jag måste acceptera att det är såhär det är och alltid kommer att vara.
Vi har startat upp denna nötköttsproduktion för att vi vill ha djur och för att vi älskar att få jobba med detta och jag vet att jag inte heller vill vara utan. Jag vill inte gå till affären och köpa kött som jag inte har en aning om hur djuren haft det och som kanske även är fullproppat med antibiotika.

Vi producerar mat till er konsumenter och oss själva i form av kött.
Vi kan äta och sälja våra produkter med gott samvete eftersom vi vet att djuren har haft det så bra som de bara kan, varje dag av sitt liv. De sköts om och behandlas med kärlek och respekt. Precis så som jag vill och tycker att djur skall tas om hand och skötas. De får alla leva ett naturligt liv, där de är en del av livets kretslopp.
De hjälper oss att beta och gödsla marken, de håller vårt svenska vackra landskap öppet och de hjälper till att bevara den biologiska mångfalden. 

Tanken är att varje år föder våra kor en kalv var tidigt på vårvintern. Kalven växer upp tillsammans med sin mamma och lever hela sommaren på moderns mjölk och det goda gräset i hagen.
Varje höst skiljs de från sina mammor, vissa av dem sparas till egen rekrytering och får själva bli mammor här på på gården förhoppningsvis kommer de leva här under många ljuva år.
De övriga kalvarna säljs som mat i for av köttlådor direkt till er kunder. När korna blir gamla och levt sitt liv och inte orkar längre får också de sluta sina dagar. Även de blir då mat till oss och er kunder.
Dessa gånger tar vi upp beställningar på prima nötfärs av hög kvallite.

Läs hela inlägget »

Glad midsommar!!!

Önskar vi på Lilla Väsby

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Lena Bernström Eklund » Ett nytt kapitel...:  ”Lycka till med allt nytt! Jag är så glad för eran skull! Roligt för dig att få j..”

  • Marianne Strömberg » Ett nytt kapitel...:  ”Absolut intresserad! Grattis och lycka till! :-)”

  • Gunilla Borgström » Ett nytt kapitel...:  ”Grattis! Så roligt för er, önskar er verkligen all lycka med detta!”

  • Lena o Börje » Rösta på oss!!!:  ”Ida o Arvid på lilla Väsby har tagit emot oss som kunder på ett otroligt trevlig..”

  • Petra Lönngren » Vissa dagar är mindre roliga än andra...:  ”Baksidan med det hela :( Stor KRAM Petra”

Arkiv

-