Nötkött

Vårt nötkött kommer från våra egna kvigor/tjurar som är födda här på Närkeslätten.
När du köper kött från oss får du ett närproducerat kött som kommer färdigstyckat i lådor. Allt kött kommer alltid vakuumförpackat färdigt för er kunder att bara stoppa in i frysen. På varje bit står en etikett med vad det är för detalj och vikt. Köttfärspaketen ligger på ca 500g/förpackning.

I nuläget kan man bara beställa hela poster. 1 post motsvarar kött från 1/6-dels eller 1/8-dels kviga eller 1/4-dels kalv. Köttet från ett djur delas upp så alla lådor blir lika med både fram och- bakdelsbitar.
Mängdmässigt brukar 1 post ta upp ca 2-3 fack i ett normalt frysskåp, lite drygt hälften är då färs och andra hälften består av 11 styckningsdetaljer:
 

Filé
Biff
Entrecote
Fransyska
Rostbiff
Innanlår/Lövbiff
Ytterlår
Bog
Rulle
Högrev
Grytkött


Man kan få extra köttfärs i sin låda om man väljer att mala ner ex grytkött eller några andra styckningsdetaljer och man kan även få med märgben i sin låda.
-Men både ben och extra färs måste man själv säga till om vid bokningen!


 

Fyll i formuläret om du är intresserad av att köpa vårt kött eller undrar något om våra köttlådor...


Du kan även kontakta oss via telefon:

Ida: 073 99 44 012

Arvid: 070-20 90 642

Hem: 0585-26015

 

Såhär lever våra djur...

Under vintern bor våra kor och kalvar i en lösdrift med djupströbädd som är fylld med halm, med betydligt större ytor än vad den svenska djurskyddslagen kräver.

Kalvarna föds i början av året. Först får de gå med sin mamma i en så kallad kalvbox något/några dygn, innan de får börja skutta runt och leka med de övriga kalvarna.

I början av maj är det betessläpp, då får våra kor och kalvar komma ut i de stora hagarna på grönbete. Genom dessa beten hjälper de till att gynna och bevara den biologiska mångfalden och de ser även till att vi får behålla vårt vackra öppna landskap. Här tillbringar de hela sommaren och tiden ända fram till senhösten då betet börjar ta slut.
Då stallas korna och de mindre kalvarna in och de kalvar som kommit upp i rätt vikt går till slakt.

Vi använder oss av Närikes slakteri som ligger i Gällersta, för att få så korta transportsträckor som möjligt. Vi tycker att det känns bra både för djuren och miljöns skull. Köttet hängmöras och sedan styckas det på Närkekött i Kumla. Allt detta sker inom en radie på ca två mil från gården.

- Det kallar vi närproducerat!
  Eller som en kund sa till oss:
- Det här är ju till och med närnärproducerat!!
 

Köttlådorna

-Vad man kan tillaga av
de olika detaljerna?


Filé = Finaste biten!
Steks eller grillas hel eller i skivor till finare tillfällen.

Ryggbiff = Vår nästa favorit!
Steks eller grillas hel eller i skivor till fredagsmyset eller som bjudrätt med något riktigt smarrigt till.

Entrecote = Perfekt grillkött!
Steks eller grillas i skivor. Fördelen är att det finns insprängt fett som ger lite extra smak.

Fransyska = Söndagssteken!
Steks hel i stekgryta eller ugn, vi brukar köra till ca 70-75grader.
Men om det är grillsäsong så kan denna bit mycket väl råka bli grillskivor hos oss.

Rostbiff = Lättast att tillaga!
Krydda köttbiten runt om med ex svartpepper och salt. Sätt ugnen på 125grader, sätt in köttbiten i en glasform, stek till ca 70grader. Skiva upp tunt och ät som kallskuret, funkar också bra som smörgåspålägg.

Innanlår = Lövbiff!
Skiva lövtunt och stek sabbt på båda sidor. alternativt gör lövbiffsrullader.

Ytterlår = Vår allt i allobit!
Ibland vi kan strimla den tunt och göra biffstroganoff, wooka eller göra kebab av den. Ibland kan vi få för oss att göra stek på denna bit lika väl som en gryta. Pulled pork fast på nöt funkar också.

Rulle = Rökt kött!
Denna bit lämnar vi alltid in till Robertson´s charkuteri på rökning. Blir underbart gott smörgåspålägg, funkar också som kallskuret.

Bog = Bra till mycket!
Lika som med ytterlår kan vi få för oss att göra lite vad som helts av denna bit, som grytstek, långkok, strimla mm. Ibland lämnar vi in den tillsammans med rullen och får den rökt. Supergott smörgåspålägg.

Högrev = Långkoksbiten!
Här har vi den riktiga långkoksbiten som passar såväl till olika slags grytor som till pulled beef.
Nån gång om vi får lyxen att ha kalvhögrev i frysen har vi skivat lite tunnare och grillat, det funkade det också.
Eller varför inte mala den hemma på plats om du har en köttkvarn och gör högrevsburgare av nymalen färs.

Grytkött =
Bra till gryta eller mal till extra färs!

Bäst till olika slags grytor. Orkar man inte med det här med grytor så brukar vi rekomendera att mala detta kött så man får lite extra färs, vilket brukar vara det som går åt allra mest och det finna ju hur mycket somhelst man kan göra av det.