Våra olika nötköttlådor


Orginalet 145 kr/kg
Väljer man Orginalet får man 1/6-del eller 1/8-del av ett djur. Det blir 1 låda färs och 1 låda med 11 detaljer i varierande storlekar. Mängdmässigt tar det upp ungefär 3 fack i ett normalt frysskåp. Detaljerna består av Oxfilé, Entrecote, Ryggbiff, Rostbiff, Innanlår, Fransyska, Ytterlår, Nötbog, Nötrulle, Högrev och Grytkött.
Viktmässigt brukar det landa på ca 30kg kött (+-5kg, beroende på hur stort djuret är),

Det finns även möjlighet att boka våra orginallådor med kalvkött.
Man får då 1/4-dels kalv och priset är
195kr/kg.


Lilla nötlådan 165kr/kg
Passar dem som bara vill testa vårt kött eller om man har begränsad plats i frysen.
Mängdmässigt tar Lilla nötlådan upp ca 1 fack i ett normalt frysskåp.
Den innehåller ca 10kg kött, fördelat på 5kg färs, 1 ädeldetalj, 2 stekdetaljer och 2 kokdetaljer (lådinnehållet av detaljer varierar i dessa lådor).


Stora nötlådan 165 kr/kg
Denna populära låda tar upp ca 2 fack i ett normalt frysskåp.
Den innehåller 10kg färs samt 10st detaljer som består av: Entrecote, Ryggbiff, Rostbiff, Innanlår, Fransyska, Ytterlår, Nötbog, Nötrulle, Högrev och Grytkött.

Väljer man Lilla- eller Stora nötlådan har man förtur om man vill köpa till oxfilé.
Men det finns begränsat antal bitar, så det är först till kvarn som gäller.
Oxfilén kostar 595kr/kg



Köttfärslåda
Ibland finns det möjlighet att köpa våra populära nötfärslådor från 5kg och uppåt.
Priset är 110kr/kg. Dessa lådor finns endast vid enstaka tillfällen/år.


Fyll i formuläret om du är intresserad av att köpa vårt kött eller undrar något om våra köttlådor...

 

Såhär lever våra djur...

Under vintern bor våra kor och kalvar i en lösdrift med djupströbädd som är fylld med halm. Där har de betydligt större ytor än vad den svenska djurskyddslagen kräver och de utfodras med ensilage som vi skördat på gården.

Kalvarna föds under vintern och våren. Först får de gå med sin mamma i en så kallad kalvbox något/några dygn, innan de blir utsläppta till övriga flocken.

I början av maj är det betessläpp, då får alla våra djur komma ut i de stora hagarna på grönbete. Genom dessa beten hjälper de till att gynna och bevara den biologiska mångfalden och de ser även till att vi får behålla vårt vackra öppna landskap. Här tillbringar de hela sommaren och tiden ända fram till senhösten då betet börjar ta slut.
Då stallas korna och de mindre djuren in och de som kommit upp i rätt vikt går till slakt.

Vi använder oss av Närikes slakteri som ligger i Gällersta. Vi är mycket glada över de korta transportsträckorna , som känns bra både för djuren och miljöns skull. Köttet hänger en vecka och sedan styckas det på Närkekött i Kumla.
Allt detta sker inom en radie på ca två mil från gården.

- Det kallar vi närproducerat!

Vad tillagas av
detaljerna?

Filé = Finaste biten!
Steks eller grillas hel eller i skivor när man vill lyxa till det.

Ryggbiff = Vår favorit!
Steks eller grillas hel eller i skivor med något riktigt smarrigt till.

Entrecote = Perfekt grillkött!
Steks eller grillas i skivor. Fördelen är att det finns insprängt fett som ger extra smak.

Fransyska = Söndagssteken!
Steks hel i stekgryta eller ugn.
Är det grillsäsong kan denna bit även bli grillskivor hos oss.

Rostbiff = Lättast att tillaga!
Krydda köttbiten runt om med ex svartpepper och salt. Sätt ugnen på 125grader, sätt in köttbiten i en form, stek till önskad innertemperatur. Skiva upp tunt och ät som kallskuret, passar även bra som smörgåspålägg.

Innanlår = Lövbiff!
Skiva lövtunt och stek sabbt på båda sidor, alternativt gör lövbiffsrullader.

Ytterlår = Vår allt-i-allobit!
Denna bit är perfekt att strimla och göra biffstroganoff av. 
Vi själva brukar även använda den till wook, göra "pulled pork" fast på nöt eller strimla tunt och göra egen kebab. Den passar också bra tillolika grytor.

Rulle = Rökt kött!
Denna bit lämnar vi alltid in till Robertson´s charkuteri på rökning. Blir underbart gott smörgåspålägg, funkar också som kallskuret.

Bog = Bra till mycket!
Detta är också en bra allt-i-allo-bit. Passar som grytstek, långkok, strimla mm. Ibland lämnar vi in den tillsammans med rullen och får den rökt. Supergott smörgåspålägg.

Högrev = Långkoksbiten!
Här har vi den riktiga långkoksbiten som passar såväl till olika slags grytor som till pulled beef.
Nån gång om vi får lyxen att ha kalvhögrev i frysen har vi skivat lite tunnare och grillat, det funkade det också.
Eller varför inte mala den hemma på plats om du har en köttkvarn och göra högrevsburgare av nymalen färs.

Grytkött
Bäst till olika slags långkok. Ex dillkött, kalops eller nån annan form av köttgryta.
Vi brukar även använda den till pulled beef eller egen kebab.