Tävling :)

Helgen som gick resulterade i en ny titel för Bamzes del :).
Vi var nämligen i Fagersta i söndags och tävlade rallylydnad.

Klockan ringde 05:00 på morgonen, halsen kändes tjock, snoret rann och ute öste regnet ner för fönsterrutan och det enda jag kunde tänka var: Vad sjutton skulle jag anmäla mig till detta för??!!
Anledningen då var att jag hade haft siktet inställt på att "bli klar" med rallylydnadens Avancerad klass genom att förhoppningsvis få till minst en godkänd runda denna dag.

Grejerna stod ju redan packade och vi var flera från klubben som skulle dit och tävla, så jag tänkte att jag kan ju inte backa nu. Jag insåg att förutsättningarna inte var de bästa varken för min eller Bamzes del denna dag, men så är det ju ibland. Jag bredde lite mackor, packade ner lite extra strumpor och en extra regnjacka, drog på mig regnstället och gick morgonpromenaden med Bamze. Sen packade jag in oss i bilen och rullade ned för backen.
Jag satt hela vägen och försökte peppa mig själv och memorera dagens uppgiftsmål:
-Att guida Bamze så bra jag kan inne på banan och ha kul :)

Vi kom fram i lagom god tid och hann med att både anmäla oss, rasta Bamze, prata med klubbkamraterna och käka frukosten i lugn och ro i bilen innan banvandringen startade kl 9,00. Förmiddagens bana var ritad och dömdes av Katarina Strömberg. En kul bana som vanligt, men med några skyltar i början som vi har lite svårt för, både på grund av träningsbrist, men oxå på grund av det blöta vädret.

Första sträckan kändes lite svajig och jag kände att jag inte riktigt hade fullt fokus från Bamzes sida, han var inte så sugen på att lägga sig i det blöta gräset heller, vilket jag har förståelse för och var inställd på redan när vi åkte hemifrån. Men från 6:e skylten kändes det klockrent och jag hade önskat att jag hade haft det fokuset från start.

En grej som jag verkligen insåg under denna tävling var att vi har tränat alldeles alldeles förlite på Honören, som är det sista momentet. Det är en ruta inne på banområdet där hunden skall hållas i koppel i en viss position under 1,5minuter. Sedan stanna kvar i stillhet i valfri position tills den hunden som är inne på banan är klar.
Bamze förstod inte alls meningen med att bara sitta helt still rakt upp och ned, så han började nosa. Oj så gott det luktade! Matte kunde inte alls avstyra det och till slut lade han sig ned, vilket resulterade i 3p avdrag för nos och 10p avdrag för fel utförd övning. Dessutom visade det sig att matte hade tabbat sig på en skylt (fel utförd övning) vilket gjorde att 10p till försvann.
Känns lite småsurt att så mycket poäng försvann så snabbt.
Men är supernöjd med känslan och den fina kommentaren på helhetsintrycket:
Mjukt och trevligt med bra flyt! Synd på missat sittmoment på 8.

Den slutlig siffran landade på blygsamma 74poäng, men känslan hade ju varit toppen på över halva banan och vi hade ju dessutom uppfyllt det stora målet för dagen, att få med oss titeln RLD-A hem. Så jag måste ändå säga att jag är otroligt nöjd med denna runda, känslan visas inte alltid i poängen.


Det kändes så skönt att målet var uppfyllt och helt plötsligt hade vi inget som stod på spel.
Jag bestämde mig för att tagga om ordentligt till eftermiddagens runda. När jag tittade på banskissen så kändes det som en jätterolig bana med flyt i, tyvärr två liggmoment, men dessa kompenserades upp av några av Bamzes favoritmoment som vi alltid brukar få extra beröm för.

Vi gick banvandringen och jag tog ut Bamze lite tidigare för att se hur det skulle gå att tagga igång honom.
Vi höll oss en liten bit ifrån banan då det var lite trångt vid uppvärmingsområdet där både nybörjarklassen och avanseradklassen var. Han var verkligen med på noterna och kändes så taggad och gjorde allt så rätt.
När det började närma sig vår tur så gick vi till uppvärmningsplatsen och Bamze blev som i en helt annan värld. Han drog i kopplet, lade sig ned och började slicka på marken och det bara rann ur käften på honom, han pep och gnälde och blev alldeles till sig och var näst intill okontaktbar.
Det enda som fanns i huvudet på honom helt plötsligt var LÖPTIK.

Det blev vår tur och jag försökte få tillbaka hans fokus med hjälp av godis innan vi klev in på banan.
Jag fick med honom så pass att han följde med, men det kändes som att han befann sig någon helt annan stans. Han utförde ungefär varannan skylt med dåligt fokus och en massa nos. Vårat absoluta guldmoment 360vänster förstod han inte ens att vi gjorde, vilket resulterade i typ 14 minus-poäng på bara den skylten.
Men vi tog oss i mål. Den sista skylten var backa tre steg, vilket han faktiskt gjorde kanonbra
så han fick en massa belöning, trots en fruktansvärt besviken matte.

Jag vet att reglerna är som de är! Jag vet att löptikar får tävla och framförallt att de kan dyka upp
var som helst i de högre klasserna. Men jag kan ändå inte låta bli att tycka det är orättvist!
Det känns som att hanar och tikar faktiskt inte tävlar på samma vilkor. En hanhunds allra starkaste drift är ju just detta.
Jag vet att det finns många som tycker att en hund skall kunna fokucera i alla fall, när det är jobb
så är det jobb som gäller! Men har man en känslig hund så är det verkligen inte lätt!

Som ni förstår så gick denna runda inte så bra...
Protokollet var fullklottrat med Bris, Bris, Bris, Nos, Felö, nos, bris, ff, nos osv.
Hittils har jag varit otroligt bortskämd med Bamzes protokoll som varit ganska så blanka, men detta katastrofprotokoll kändes inge kul! Det slutliga resultatet landade på 67p och kommentaren: Bra jobbat!

Jag hade verkligen svårt att släppa det!
Något som kändes som att det gick så fint och hade sån OTROLIGT BRA potential
blåstes liksom bort på bara några sekunder :(.

Men men den som ger sig in i leken, får leken tåla (fick man ju lära sig när man var liten)
Just för tillfället känns det inte som att jag tål leken, när det faktiskt mer handlar om att ha turen att en löptik inte kommer i närheten av min hund på området eller att det inte skall ha vistas nån löptik innan oss på banan.

Ja ja så är det!! Det känns som att jag vill satsa på något annat istället ett tag nu...
Det finns ju mycket kul man kan göra med en hund. Vi får väl se vad det blir.

Rallysuget kommer säkert tillbaka och självklart vill jag ju satsa på att kliva upp till mästarklass.
Har vi tagit oss igenom tre av fyra klasser så lägger man ju inte bara ner, men vi lägger det åt sidan för en stund, tills matte känner sig redo att ge sig in i denna lek igen.

Men på det stora hela så är jag jätteglad över att jag inte avstod från tävlingen denna regniga förkyldningsdag.
Det är alltid lika kul att åka iväg och träffa andra likasinnade och man behöver aldrig känna sig ensam för det är alltid nån trevlig människa från klubben som är med med sina fyrfota vänner. 
Jag vill säga TACK så mycket till er goa hundsälskapare som var med denna gång.
Man blir lite extra glad när en ur vårt gäng får stå överst på prispallen! Och extra extra glad när det blir två gånger under samma dag, jag är så imponerad av er Anne-Lie & Allis! 

Jag är både glad stolt och mycket nöjd över Bamzes och min prestation trots förutsättningarna denna helg.
Det börjar bli en del att hålla reda på nu när man skall skriva hans långa namn :) vilket känns jättekul!
Så från och med i söndags heter denna goa, glada, underbara lilla pärla
KORAD LP1 RLD-N RLD-F RLD-A COOL LINES CALL OF DUTY. :) :) :)

/ Ida 

-