Fullt upp

Nu var det riktigt länge sedan jag skrev något här och det har hunnit hända mycket sedan sist :)

Hela sommaren har gått och nu är hösten här. Skörden är inne och även några frön har lyckats komma ner i backen, trots det dåliga vädret, så nu hoppas vi på att dessa gror ordentligt.

Vi har länge känt att efterfrågan på vårt närproducerade kalvkött är större än vad vi har tillgång till. Det tycker vi är superkul! Samtidigt lite frustrerande att behöva säga nej när det finns kunder som vill köpa.

Därför har vi gått i lite byggtankar det senaste året och nu äntligen är bygget av kossornas nya vinterbostad påbörjad :)
Det går lite lite framåt för varje dag. Igår och i förrgår lades tid på armeringsarbete och planen är att det skall gjutas under kommande vecka. Tanken är att vi skall kunna utöka vår nötköttsbesättning så att ni blir fler som kommer få möjlighet att köpa våra Lilla Väsby-kött i framtiden.


Vi har länge stått i valet och kvalet och funderat över hur fårens framtid här på gården skall se ut. Det är ju en hel del jobb att ta hand om en massa djur och lönsamheten på får har tyvärr inte varit så stor. Vi har därför minskat antalet djur lite för varje år och förra hösten gjorde vi oss av med vår fina avelsbagge. Tanken då var att våren 2015 skulle bli sista året med lamm och att alla ulltottar skulle skickas till slakt nu under sommaren och hösten.

-Fy så ont denna tanke gjort!!
Jag har suttit många timmar där ute i hagen tillsammans med mina goa tjejer, med tårarna
rinandes ner för kinderna och försökt vänja mig vid tanken att inte ha dem kvar.
-Men hur skulle jag klara det??

Till slut enades vi i alla fall om att vi lika gärna kan ha ett gäng får gå kvar här eftersom man ändå måste upp varje morgon och sköta om kossorna. Dessutom har vi ju märkt att efterfrågan på lammlådor har ökat även den. Därför har vi nu bestämt oss för att vi skall hålla fårflocken ungefär så stor som vi tror att vi har kundunderlag till.

Det känns viktigt för oss att våra djur behandlas väl och inte utsätts för en massa stress.
Därför är vi så otroligt glada över att vi ÄNTLIGEN har vi hittat det lite mindre gårdsslakteriet Sörgården, utanför Kristinehamn. Att vi fann detta slakteri är en av orsakerna till att vi faktiskt kände att vi kunde ha våra får kvar.
Detta gör det möjligt för oss att kunna sälja lammlådor med allt det praktiska det innebär och allt runt omkring som måste fungera.

Nu lastar vi och kör själva våra djur till slakteriet och bilfärden dit tar knappt en timma. När vi kommer fram får djuren vatten och ensilage sen får de gå i en stor rymlig box över natten. Han som slaktar heter Adam och man ser verkligen att han har bra hand med djuren, vilket känns tryggt för oss.
Efter slakt får köttet hänga några dagar innan det styckas av Adam och vakuumpackas av hans medhjälpare.

Alla 2015 års lamm har nu gått till slakt och de sista lammlådorna levereras i morgon.

När det positiva beslutet om att behålla ett gäng får väl var fattat så började tankarna snurra om vad vi skulle skaffa för ny bagge. Många olika raser har vägts mot varandra, fördelar mot nackdelar. Valet föll till slut på en gotlandsbagge och när vi ändå hämtade hem honom så fick han med sig några tjejer av sin egen ras (se bild nedan), så nu känns flocken komplett.

Vi har även fått hem förra årets lammskinn, så nu finns det ett helt gäng att välja på här hemma. De flesta är vita men eftersom vi nu har ett helt gäng gotlänningar med i flocken, så kommer vi inom en snart framtid även kunna erbjuda er kunder de allra vackraste gåa skinn ni kan tänka er.


Måste ju även berätta att Bamze och jag var iväg på vårt första bruksprov förra helgen. Vissa moment hade vi inte hunnit träna in, men jag bestämde mig för att åka iväg ändå. Jag tänkte att det är ju bra att få träna på att tävla och framförallt få se hur en "spårtävling" går till. Mitt mål var att vi skulle ha kul och gissa om vi hade det :)!!
Det som gick bra, gick verkligen riktigt bra! Vi avstod framförgåendet och så har vi inte mer än börjat träna in hoppet och apporteringen.
Men domarprotokollet tillsammans med den lilla pokalen som ni kan se bland bilderna här nedan talar för sig självt och känslan vi hade var verkligen helt underbar!!! Poängen räckte både till att bli godkända och få en 3:e placering och jag är extra glad över att vi fick full pott på specialen. Nu vet vi vad vi skall träna vidare på, så får vi kanske testa igen framåt våren :).

Kossorna på gården njuter i fulla drag ute i hagen. Men betet börjar minska och det börjar bli dags för kossorna att få ta hand om bara sig själva några månader innan kalvningssäsongen drar igång. Till veckan är det därför dags att skilja bort alla kalvar från sina mammor.


Nej nu är det dags att ta tag i kvällen och förbereda morgondagen inför jobb och dagis.
I morgon blir nämligen min första "ritiga" jobbdag på mycket mycket länge. Jag har haft det riktigt kämpigt
efter trafikolyckan, som resulterade i en fruktansvärd långvarig smärt och stressproblematik.
Men att äntligen få smyga igång ut i arbetslivet igen känns så kul och spännande, detta har jag sett fram
emot otroligt länge :) Hjälp mig att hålla tummarna att kroppen är med på noterna nu.

Ha det så gott alla!
Kramar Ida
 

-