Freja är vår hjältinna!

Sent i Lördags kväll kalvade en av våra kossor. En stor fin tjurkalv födde hon. Men av någon konstig anledning ville hon inte ta åt sig sin kalv. Han låg där alldeles blöt och hon slickade inte alls på den. Men som tur var så var hon i alla fall inte elak, utan ville bara inte veta av den. Hon tittade bara på kalven som om det var något jättekonstigt och förstod inte alls att hon blivit mamma.

Vi fick kämpa med att lyckas få henne att stå still så kalven fick i sig den viktiga råmjölken. De två fick stå tillsammans i sin kalvningsbox, i hopp om att hon skulle ta sitt förnuft till fånga och börja bry sig om sin fina kalv.
Inga framsteg såg vi, men med jämna mellanrum lyckades Arvid och Göran att hjälpa kalven att få i sig mjölk så den överlevde i alla fall.


I måndags morse var det så dags för Freja att få sin kalv.
Allt såg normalt ut och vi var ute och tittade till henne med jämna mellan rum. När kalven väl kom ut
visade det sig att den var död. Vi förstod ingenting!
Ibland rår man inte över livets makt och framför allt förstår man inte allt.
Denna gången var det bara så att kalven inte överlevde och vi kan inte hitta orsaken till varför.
Känns så fruktansvärt tråkigt och man känner sig så otroligt maktlös.
Framförallt tycker man så himla synd om kon som förlorade sin kalv.

Det känns samtidigt lite extra sorgligt att det var just Frejas kalv som dog, då hon är en av våra stora favoriter. Man tycker så klart om alla sina djur, men vissa av dem får man ett starkare band till. Freja är en av dem. Hon kommer alltid fram och vill ha en extra kelstund när man kommer ut till kossorna.
Detta är en tjej som riktigt myser och njuter av att vara i vårt sällskap.

En tanke föddes om att försöka adoptera över kalven som kom i lördags med en mor som inte ville veta av den. Tänk om Freja kunde ta sig ann den istället?

Freja ställdes in i samma box som dem och när efterbörden kom smetades kalven in med Freja-doft.
Efter ett tag puttades kalven fram till Freja som såg lite misstänksam ut. Kalven fick dia på henne och hon var så snäll och stod alldeles still, även om jag tror hon tyckte det var lite konstigt. Hon lyfte lite irriterat på benet någon gång, men aldrig så hon såg ut som hon tänkte sparka undan kalven.
Några gånger under dagen gjordes fler försök och för varje gång gick det bättre och bättre. De båda såg lite mer intresserade ut av varandra hela tiden.

Kalvens riktiga mor togs ut ifrån boxen då hon fortfarande inte visat det minsta intresse av den.

Var gång man kom ut i laggårn låg Freja och "hennes" lilla kalv på nya platser i boxen, bebisen tätt intill sin adoptivmamma. Och helt plötsligt fick vi se att kalven stod och diade på Freja helt av sig själv utan vår hjälp :).

Nu har Freja och kalven stått i samma box i två dygn och knytit ann.
Hon slickar på "sin" kalv, pratar med den och hon följer minsta lilla rörelse den gör med sin blick.


Tänk att en så sorglig saga ändå kunde få ett sånt lyckligt slut.
Freja vår Freja...
...Du är allt en riktig hjältinna!


 

-