Lilla Väsbys Lantbod

Den 1/12 -2018 klippte vi bandet och öppnade upp dörrarna till vår alldeles egna gårdsbutik Lilla Väsby´s Lantbod! Gårdsbutiken är öppen varje fredag  (bortsett från några veckors sommar/vinterstängning) samt alla lördagar hela sommaren.
 

Vill man besöka vår gårdsbutik men inte har möjlighet att komma på våra öppettider  är man varmt välkommen att ringa så hittar vi en dag och tid när ni är välkomna istället. Ring Ida på 073 99 44 012 eller Arvid på 070 20 90 642.

Vi arbetar ständigt med att ta fram det sortiment som våra kunder efterfrågar.
Från första början sålde vi bara stora köttlådor, nu har vi flera olika varianter och storlekar både av både nöt och lamm-lådor, för att det även skall passa dem som vill köpa mindre poster. Läs mer under fliken KÖTTLÅDOR.
Dessutom säljer vi nu lösa detaljer och färs i butiken, samt fantastiska korvar och hamburgare tillverkat av vårt kött.
Nyheten för i år är våra färdigmarinerade grillskivor och högrevsburgare.
Till hösten kommer våra goda lammkorvar tillbaka igen.

Vi har även tagit inett brett men noga utvalt sortiment med  riktigt fina varor från våra närproducenter.
Ex mjöl fån Råberga Ekoproduker, Äppelmust från Äppelmagasinet/Kalles Trädgård, Honung i olika storlekar från Kerstin Carlsson/Lekebergs Frukt och bigård, Lycktäppans rapsolja, Dressing, marmelad, senap och ketchup från Karintorps, Choklad från Bergslagspraliner, Delikatesser från Lanttanten i form av gelé, sylt, marmelad, inlagd gurka, vitlöksolja mm, Hamburgerbröd och korvbröd, fröknäcke, rågknäcke och sesamkex från Stadsträdgården, Surdegsbröd, surdegspasta, surdegschips, skorpor, lättöl från LOKAL mm.

Vårt sortiment kommer förändras lite efter säsong. Man får gärna komma med önskemål och tips om vad ni tycker vi skall sälja i vår butik.


Vårt egna sortiment:

Nötkött
De flesta detaljerna brukar ligga runt 1kg/ bit. Vi försöker att alltid ha ett välfyllt sortiment, men vi kan inte garantera att alla detaljer alltid finns kvar. Är det nån särskilld detalj du önskar, slå oss en pling så lägger vi undan den till dig.

Nötfärs. I vårt sortiment säljer vi nötfärs både som lösa paket och nötfärslådor.

Filé = Finaste biten!
Steks eller grillas hel eller i skivor när man vill lyxa till det.

Ryggbiff = Vår favorit!
Steks eller grillas hel eller i skivor med något riktigt smarrigt till.

Entrecote = Perfekt grillkött!
Steks eller grillas i skivor. Fördelen är att det finns insprängt fett som ger extra smak.

Fransyska = Söndagssteken!
Steks hel i stekgryta eller ugn.
Är det grillsäsong kan denna bit även bli grillskivor hos oss.

Rostbiff = Lättast att tillaga!
Krydda köttbiten runt om med ex svartpepper och salt. Sätt ugnen på 125grader, sätt in köttbiten i en form, stek till önskad innertemperatur. Skiva upp tunt och ät som kallskuret, passar även bra som smörgåspålägg.

Innanlår = Lövbiff!
Skiva lövtunt och stek sabbt på båda sidor, alternativt gör lövbiffsrullader.

Ytterlår = Vår allt-i-allobit!
Denna bit är perfekt att strimla och göra biffstroganoff av. 
Vi själva brukar även använda den till wook, göra "pulled pork" fast på nöt eller strimla tunt och göra egen kebab. Den passar också bra tillolika grytor.

Rulle = Rökt kött!
Denna bit lämnar vi alltid in till Robertson´s charkuteri på rökning. Blir underbart gott smörgåspålägg, funkar också som kallskuret.

Bog = Bra till mycket!
Detta är också en bra allt-i-allo-bit. Passar som grytstek, långkok, strimla mm. Ibland lämnar vi in den tillsammans med rullen och får den rökt. Supergott smörgåspålägg.

Högrev = Långkoksbiten!
Här har vi den riktiga långkoksbiten som passar såväl till olika slags grytor som till pulled beef.
Nån gång om vi får lyxen att ha kalvhögrev i frysen har vi skivat lite tunnare och grillat, det funkade det också.
Eller varför inte mala den hemma på plats om du har en köttkvarn och göra högrevsburgare av nymalen färs.

Grytkött
Bäst till olika slags långkok. Ex dillkött, kalops eller nån annan form av köttgryta.
Vi brukar även använda den till pulled beef eller egen kebab.

Ibland har vi även specialdetaljer hemma som Flankstek, Rostasfilé, Triangelstek, Flatiron steak, Brisket och Kållap.
Önskar du någon särskild detalj så prata med oss så kanske vi kan prata med styckaren och göra en specialbeställning nästa gång vi lämnar in för styckning.


Öppet:
Fredagar kl 14-17
Lördagar kl 10-12
 

Korv/Hamburgare

Vi är så glada över vårt samarbete med Robertsons Charkuteri i Örebro, som förädlar vårt kött till fantastiskt goda produkter av allra högsta kvalitet, utan onödiga tillsatser och smakämnen.
Korvarna består till största delen av kött från oss, men för att få till den goda smaken tillsätts även en liten del svenskt fläsk från närområdet.
Detta är vad vi brukar ha i vårt sortiment...

Lilla Väsby-Grillare
-Världens godaste grillkorv! Ligger 8st/förpackning.

Bamze-korv
En Frukostkorv/Lunchkorv eller vad man nu vill kalla den. Det är i allafall en större tjockare korv men med samma goda smak som våra grillkorvar. Ligger 4st/förpackning.
Namnet har en liten kul historia...
För några år sedan hade vi besök av en liten kille och hans mamma för att träffa vår hanhund Bamze. De testade att köpa med våra korvar när de åkte hem och vi fick ett fint meddelande tillbaka att "Bamze-korvarna" var de godaste han hade ätit. Jag lovade att servera dessa om de kom på besök nån mer gång. Och när vi nu skulle namnge våra korvar hade Bamze-korv en självklar plats på vår namnlista :).


Lilla Väsby-Falu
En helt fantastiskt god falukorv -Så som falukorv ska smaka!

Tallebacken-pinnar
Vår smala Ölkorv! Passar perfekt att äta precis som de är som tilltugg. Men de går även bra att steka och grilla
Ligger 4st/förpackning
Förr i tiden kallades den här gården för Tallebacken, så vi tyckte att namnet var passande på dessa "Öl-pinnar".

Drängens Ölkorv
Vår populäraste korv! Lika god att grilla och steka som att äta kall. Ligger 4st/förpackning.
När vi skulle prova ut vårt första korvsortiment så blev denna ölkorv favorit hos Erik som jobbade här hos oss. Därför gav vi den namnet Drängens Ölkorv.

Lilla Väsby´s Medvurst
Vår medvurst är fantastiskt god och förgyller verkligen frukostmackan! Passar även bra som tilltugg. -Vår egna favorit!

Lilla Väsby-prinsar
Vår goda prinskorv finns hemma efter säsong och säljs i förpackningar runt 500g.
-Ett måste på bordet till såväl jul, påsk som midsommar.

Lilla Väsby-burgare
Våra poppulära hamburgare innehåller endast 100% av vårt nötkött, de är pressade till ca 150grams hamburgare som ligger 6st/förpackning. -Perfekt när man har ont om tid och ändå vill äta BRA snabbmat :).

Lilla Väsby´s Rökta...
Rökt nötkött av rulle ytterlår eller bog, perfekt att äta istället för typ kassler eller skinka. Vi andvänder den ofta i röra till bakad potatis, i broccoli & ostpaj och både som kallskuret eller smörgåspålägg.

Frågeformulär

Lammskinn

Vår fårbesättning bestod från början av två Gutetackor en texelbagge och ett gäng finullstackor vilket gav vita, mjuka, fina skinn.
Vi bereder våra skinn i Sverige hos Tranås Skinnberedning. De är tvättbara i 30grader och till varje skinn medföljer ett tvättråd.

Hösten 2015 köpte vi in 5 nya tackor och en bagge av rasen Gotlandsfår för att kunna börja  tillgodose den stora efterfrågan på gråa skinn och idag består besättningen till 50% av rasen Gotlandsfår och 50% av korsningstackor av raserna finull och texel och en del med lite inblandning av Gotland.

2017 fick vi äntligen hem de första gråa skinnen.  De var så otroligt vackra och uppfyllde förväntningarna med råge! Priserna på våra skinn varierar beroende på ras, färg och framförallt storlek, från 1500-3000kr. Normalpriset för ett renrasigt gotlandsskinn är från 2000kr.

Vår nästa plan är att lämna in ullen från våra får och få det spunnet till garn som vi kan sälja i gårdsbutiken.