Våra kor


Vid generationsskiftet 2011 var tanken att lägga ner nötköttsproduktionen. Men Ida vägrade gå till affären för att köpa kött , därför behöll vi några kor så vi kunde förse oss själva och närmsta familjen med bra mat.

Idén om köttlådeförsäljning föddes och vi ökade besättningen lite för varje år i takt med efterfrågan, som blev större än vi någonsin kunnat ana. Vi gick från 6 kor på hobbynivå 2011 till lite drygt 30kor + kvigor år 2017
då vi försåg närmare100 familjer med lamm och nötkött från vår gård.

Vi vill ha trevliga djur med lätta kalvningar, både för djurens och vår egen skull. Fram till hösten 2017 hade vi inte koncentrerat oss på nån speciell ras, utan hade blandade köttraser i vår besättning. De bestod till största delen av Hereford, men även en blandningar av Charolais, Simental, Angus och en liten % mjölkras.

Under vintern bor våra kor och kalvar i en lösdrift med djupströbädd som är fylld med halm. Där har de betydligt större ytor än vad den svenska djurskyddslagen kräver och de utfodras med ensilage som vi skördat på gården.
Kalvarna föds under vintern och våren. Först får de gå med sin mamma i en så kallad
kalvbox något/några dygn, innan de blir utsläppta till övriga flocken.
I början av maj är det betessläpp, då får alla våra djur komma ut i de stora hagarna på grönbete. Genom dessa beten hjälper de till att gynna och bevara den biologiska mångfalden och de ser även till att vi får behålla vårt vackra öppna landskap. Här tillbringar de hela sommaren och tiden ända fram till senhösten då betet börjar ta slut.
Då stallas korna och de mindre djuren in och de som kommit upp i rätt vikt går till slakt.
 

Nya utmaningar...

I slutet av hösten 2017 fick vi ett erbjudande från vår granne, att börja arrendera hans gård Stora Luggavi
och köpa hela nötköttsbesättningen på 55kor 2 avelstjurar + ungdjur.
Större delen av besättningen består av den franska rasen Blonde d´Aquitaine.
Vi insåg på en gång att en sån här chans får man bara en gång i livet,
så vi bestämde oss ganska snart för att vi skulle köra på och testa.

Många känner till Stora Luggavi Gård  eftersom deras kött säljs i butik. Köttet har sålts hos ICA Maxi Kumla sedan år 1999 och sedan 2014 hos Ica Maxi Universitetet Örebro. Varumärket Luggavi Gård står för ett lokalt producerat, högklassigt kvalitetskött.

Vill ni läsa mer om Luggavi kan ni göra det på deras hemsida www.luggavi.se.

Detta känns som ett riktigt spännande projekt. Det blev en möjlighet för oss att utveckla företaget  och framförallt blev det en möjlighet för Ida att kunna börja jobba hemma på gården fullt ut.

Vi känner oss otroligt glada över att just vi fick förtroendet att driva detta vidare...Tack Per-Anders med familj!

Vi skall försöka att förvalta både djuren och de fina byggnaderna till dem på allra bästa sätt!
 

Bild lånad från Luggavi
Bild lånad från Luggavi